tirsdag 7. januar 2014

Oppgave 1

 "Religion er årsaken til all krig"

Religion er årsaken til veldig mange forskjellige ting, enigheter, uenigheter, gode handlinger og dårlige handlinger. Ikke minst er religion en katalysator. En katalysator som har satt i gang for eksempel utvikling av bedre fungerende samfunn, men også en katalysator for menneskejakt og slakt.


Uenigheter er årsaker til krig og den naturlige driften etter å være ledende, størst og best er årsaken til krig. Man kjemper for at andre skal følge deg, og de som følger deg tror på at du har rett. Uenigheter mellom religion, med grunnprinsippet i hvem som skal være ledende, hvem som har makt og hvem som har rett har ført til utallige krige. I bunn og grunn så er ikke religion årsaken til krig. Al-Qaidas terror på World Trade Center var ikke en religiøs handling, fordi World Trade Center ikke er en religiøs bygning, men et tegn på kapitalismen. Korstogene med de kristne ridderne som drepte for å kristne større landområder hadde mer makt og større arealer for Paven som grunnlag, ikke bare det at de ville at folk skulle være kristne. Nazistene overbeviste ved kristendom at det var greit å utslette andre religioner, da tenker vi spesielt på Holocaust med jødene, men igjen er ikke dette en religiøs kamp i bunnen. Dette er en krig hvor man ville utslette en større gruppe mennesker for å selv være en ledende folkegruppe.  Krigene i Midtøsten blir legitimert med religion som drivkraft, men den egentlig grunnen til krigene er kampen om ressurser som vil gjøre den ene parten rikere og mektigere. Med en gang vi sier at Gud er med oss, eller at Gud er pådriveren til krigen umenneskeliggjør vi "de andre", for deretter å kunne undertrykke, torturere og drepe for egen tilfredsstillelse. Der tilfredstillelsen er en større andel med samme mening, og mer rikdom og makt.

Igjen så er det mange kriger som har starter med generelle uenigheter mellom sterke religiøse grupper, der de kriger over hvilken religiøse tolkning som er den riktige. Religion er også ofte en veldig stor del av hvert enkelt individs identitet, og mennesker (spesielt mennesker samlet i gruppe) vil nå ekstreme nivåer for å beskytte sin identitet. I noen tilfeller er dette krig.

Jeg mener med andre ord at religion ikke årsaken til krig, men religion blir brukt for å legitimere krig. Religion ble og blir brukt som propaganda for å få en større gruppe mennesker på sin side for at du skal kunne ha noe å krige med. I middelalderen fikk de kristne høre av øverste leder (Kirken) at man måtte ut og krige for å overbevise om riktig tro, slik at verden ikke skulle bli ødelagt av en annen religion. Kirken kunne like greit fortalt de Kristne at: "Det har seg sånn at vi vil ha mer rikdom, så dere må ut og krige for oss", men "riktig tro" er en mye bedre begrunnelse for overbeviste mennesker for og krige. I bunn og grunn er ikke religionen årsaken til krig, men den medfødte grådigheten til menneskearten som fantes allerede før religion.

Kilder:  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar