tirsdag 7. januar 2014

Oppgave 2

A: Hvordan tror du Konfutse blir oppfattet av det kommunistiske Kina? Hva ved hans filosofi vil oppfattes som en trussel for makthaverne, og hva vil være en støtte for dem?

Filosofien til Konfutse handlet om å bygge et best mulig samfunn, der det handlet om å gjøre de riktige tingene til rett tid. Man skulle gjøre det beste ut av hvilken sosial klasse man tilhørte , men man skulle likevel leve etter den gyllne regel. I følge denne filosofien kunne ikke lederne i samfunnet, som konger/generaler og lignende "undertrykke" de lavere kastene, alle menneskene blir med andre ord like viktige for hele samfunnet. Dette gjorde at makthaverne ikke lenger hadde en særegen stilling i samfunnet som viktigere. Ja, samfunnet var fortsatt bygget på hierarki, men nå var det viktig å bevisstgjøre at ingen i klasser i hierarkiet klarte seg uten hverandre. De øverste i hierarkiet skulle bruke makten og sin klasse i samfunnet for å bedre samfunnet for alle, med hjelp fra kastene under. Særlig Konfutses fem dyder beskriver filosofien hans meget godt: ren (medmenneskelighet), li (følge skikker, ritualer og tradisjoner), vi (det moralsk riktige), zhi (klokskap) og xin (pålitelighet).

Mao sitt kommunistiske Kina skjøv konfucianismen ut av landet, men ironisk nok har konfucianismen og kommunismen ganske klare fellestrekk. Begge ideologiene leter etter idealsamfunnet som er best for hele befolkningen, ikke bare enkelte grupper. For å gjøre det best mulig for samfunnet må et strengt styre til, dette er begge enige om. Kommunismen tar for seg "staten" som den øverste hersker som skal styre samfunnet og gjøre det best mulig for samfunnet. Konfucianismen mener at de øverste i hierarkiet, da staten, skal styre de lavere kastene slik at samfunnet totalt sett blir det best tenkelige. Begge tankegangene mener også at alle er nyttig i et velfungerende og harmonisk samfunn, men at man må respektere sin plass i samfunnet. Spesielt Konfutses dyd li er med på å støtte kommunismen, da dette innebærer klasseskille, tradisjoner med å vise de mektigere mer respekt, respektere de eldre osv.

Trusselen for kommunismen vil være at Konfutse mener at det er makthavernes undersåtter som står med den egentlig makten, da det er de som er flertall og dermed de samfunnet skal være best tilegnet. Det er makthaverne som skal utrette denne gode ordenen i samfunnet.

B. Hva er kjernen i Gandhis filosofi. Finn eksempler på mennesker i hans ettertid som har blitt påvirket av denne filosofien, og som har vist samme engasjement i sine liv.

Mahatma Gandhi er nok aller mest kjent for hans ikke-voldelige demonstrasjoner. Spesielt hans engasjement i organisasjonen Kongresspartiet, som kjempet for frigjøring av India fra britisk styre, som han senere ble leder for.  Han sto sterkt opp mot myndighetene og var i spissen for mange prosesser og aksjoner, men han brukte aldri vold. Han hadde en formening om at alle religioner hadde en felles kjerne og at ingen var "riktigere" eller "bedre" enn andre. Gandhi var også en forkjemper for likestilling for kvinner. Kvinner skulle ha muligheten til å være like delaktige som menn i både hjemmet, samfunnet og politikken. Dette var ytterst spesielt på dette tidspunktet, da dette var en tid hvor kvinner var generelt undertrykt og ingen brydde seg så mye om deres rettigheter. Dett er da altså kjernen i Gandhis filosofi, likestilling, At alle, uansett religion, rase, kjønn osv. skal ha like rettigheter og er like mye verdt.



Borgerrettighetsforkjemperne Martin Luther King og Nelson Mandela er særlig to personer som i Gandhis ettertid har blitt påvirket av hans filosofi.  De kjempet også om rettigheter for borgerne og likestilling for alle, de så heller ikke på vold som en løsning på problemene.

Kilder:

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar