tirsdag 7. januar 2014

Oppgave 3


Bildetolkning



Bildet hører hjemme i Hinduismen, artisten og tid for maleriet er ikke oppgitt, men tradisjonen med bilder for tilbedelse og hedring av gudene i hinduismen er en gammel og respektert teori.
Bildet ble antakelig laget for tilbedelse og hedring av guden Shiva. Da de aller fleste hinduer har et eller flere bilder og/eller en eller flere statuer av den eller de gudene de tilber hjemme. Selv den dag i dag blir slike avbildninger og andre illustrasjoner av gudene brukt på akkurat den samme måten. 

På bildet kan vi se en dansende Shiva, på et bein, i et hav av flammer, med en kobraslange kveilet rundt kroppen. Kroppen til Shiva er lyseblå, slik tradisjon tilsier, med det lange, ustelte håret fritt rundt seg.  Han er tungt utsmykket og holder i tillegg diverse gjenstander i hendene sine, blant annet en klubbe og en flamme. Han danser på en grønn dverg, uvitenhetens dverg, og bildet er preget av en mørk undertone, med en særlig mørkeblå bakgrunn.

Shiva er guden som ødelegger jorden når den er i ubalanse, men også guden som opprettholder jorden ved å motta elven Ganges i håret sitt (hinduismen forteller at jorden trenger Ganges for å eksistere, men jorden hadde blitt knust dersom elven fikk renne fritt). Shiva blir ofte fremstilt som en utagerende gud, derav klubben og flammene. Kobragiften og ilden symboliserer ødeleggelsen Shiva har kontroll over. Når Shiva danser ødelegges verden, det er da uvitenheten har rammet den og verden ikke lenger kan reddes. Derfor danser Shiva på uvitenhetens dverg, for å ødelegge destruktiviteten dens. Flammene viser oss destruktiviteten, resultatet av Shivas ødeleggelse. Men ser man rundt hodet hans et glorieliknende lys, for Shivas storhet og opprettholdelsen av jorden og dens eksistens. Ilden strekker seg fra dvergen til en "sol", eller dette glorieliknende lyset. Dvergen er menneskene som har ødelagt jorden med uvitenheten sin og solen som er en ny skapelse av jorden, et håp i all lidelsen. Flammene symboliserer denne evige rundgangen av destruksjon og kreasjon av verden. Shiva er også den mediterende guden, derav det tredje øyet som skal symbolisere innsikten hans. Det er denne innsikten hinduister prøver å oppnå gjennom meditasjon. Det lange ustelte håret symboliserer vandreren som mediterer, en del av hans som mediterende guru.

Blikkfanget er først og fremst Shiva, det første som legges merke til er hans overlegenhet i bildet. Flammene er nok nummer to på listen, de store gule og oransje fargene tar stor plass og har en stor effekt på lyset i bildet, et sterkt lys som sentrerer seg rundt Shiva og som spiller en betydelig rolle i bildets uttrykk. Fargene er sterke, alt i bildet krever sin oppmerksomhet og vekker følelser hos andre. Følelser som opphisselse, hat, glede, sorg, lykke, det er sterke farger det er lett å assosiere følelser til. Det er mye bruk av farger som oransje, gul og rosa, som her kan assosieres med ødeleggelse, for eksempel i form av flammer. Men det er også en blå bakgrunn, for Shivas opprettholdelse av jorden, som gir det et litt mer nedtonet preg, det symboliserer håp, for en bedre verden uten uvitenheten. Bildet er fult av grasiøse linjer, det er fult av liv og farger, og mange dimensjoner. De fleste linjene beveger seg rundt Shiva og alt sentrerer seg rundt han. Perspektivet lar oss se litt opp til Shiva samtidig som det gir oss et tydelig syn på bildets helhet og dets motiv.

Bildet spiller på gamle religiøse fortellinger, om Shiva, ødeleggeren som skal rense jorden for dens uvitenhet slik at en ny og bedre verden kan skapes. Hele budskapet er å presentere denne kjente religiøse fortellingen om en av hinduismens største guder. Å fortelle Shivas historie, male et bilde av han og hans identitet. Symbolene er det som gir oss muligheten til å uttrykke oss om hans identitet, om Shiva som en gud og om hans historier. Symbolene gir oss et bilde på en vill og utagerende, men samtidig balansert og rolig gud. En gud med enorme krefter og enorm stolthet som har verdens skjebne i sine hender. Han er ødeleggeren, med dans, slegge og kobragift, samtidig som han er den mediterende guden og opprettholderen av verden med Ganges i sitt hår. Bildets budskap er Shivas identitet og hans plass i den hinduistiske religionen, en annerkjennelse av Shiva som hinduistisk gud.

Kilder:
Ingen brukt, ingen nødvendig etter grundig gjennomgang av hinduismen tidligere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar