tirsdag 7. januar 2014

Oppgave 4

"Det er de gode gjerninger som redder verden. Ikke de store."


Humanisme kommer av ordet human, som betyr menneskevennlig eller menneskelig. En humanistisk tankegang er dermed en tankegang som setter mennesket i sentrum.

Bjørnson mener med sitatet; "Det er de gode gjerninger som redder verden. Ikke de store." at de store handlingene ofte har en annen bakgrunn enn at de bare er ment godt, og at det summen av de små gode gjerninger som vil gjøre verden til et bedre sted, og dermed "redde" den.

Det er først og fremst om gjerningene er gode eller dårlige som er viktig, noe som blir styrt av den etiske tankegangen til hvert enkelt menneske og hvordan handlingen blir oppfattet. Mennesket handler for sin egen del og ikke som formidler av "Gud" eller religion, og kan derfor ikke legge skylden på noen andre enn seg selv om gjerningen ikke er "god". Handlingen er god om den setter mennesket, menneskelivet og menneskeverdet i sentrum, noe som begrepet human bærer preg av. Human blir ofte brukt for å uttrykke at en person er vennlig, snill og omsorgsfull.


Store gjerninger bærer ofte preg av at det ligger noe mer bak, at man gjerne vil ha heder og ære for hva man har oppnådd. Bjørnson kan dermed mene at denne indirekte formen for selveksponering ikke er den viktigste formen for en bedre verden, men at summen av små gode gjerninger gjør en større forskjell enn de store gjerningene. Om alle tenker over nestekjærlighet og å behandle hverandre godt, og rette en tanke og en liten handling til de som ikke har det like godt som oss her i "Vesten", vil verden "reddes".

Kilder:
Ingen kilder brukt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar